Pensioen

Pensioen is uitgesteld inkomen voor later. Inkomen als je de "pensioengerechtigde" leeftijd bereikt hebt en niet meer werkt, of als je eerder wilt stoppen met werken. Als we ‘pensioen’ zeggen, hebben we het eigenlijk over drie onderdelen:

 
  1. AOW (wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB);
  2. Pensioen via je werkgever (via pensioenfonds, verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI));
  3. Geld dat je zelf opzij zet (afhankelijk van wat je zelf spaart of regelt). 

Iedereen die in Nederland woont of werkt, krijgt vanaf een afgesproken leeftijd AOW: dat is het basispensioen van de overheid. Ook bouwen veel werknemers in Nederland pensioen op via de werkgever. Elke maand zetten jij en jouw werkgever geld opzij. Een pensioenfonds of verzekeraar belegt dit geld, waardoor het op termijn meer waard wordt. Onderdeel drie is het pensioen dat je zelf opbouwt. Bijvoorbeeld met een levensverzekering of door te sparen. 

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over pensioen. Heb je meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op!  

Wanneer krijg ik pensioen?

Als je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je iedere maand een AOW-uitkering van de overheid. De AOW-leeftijd was in 2023 66 jaar en 10 maanden en vanaf 2024 67 jaar. Tot en met 2027 wordt de AOW-leeftijd niet verhoogd. Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. 
 

Heb je pensioen opgebouwd bij je werkgever? Dan krijg je maandelijks pensioen dat is opgebouwd via jouw werkgever(s). Jouw werkgever en de organisatie die jouw pensioen betaalt, bepalen samen de leeftijd dat je met pensioen kunt. Dat is de pensioenleeftijd. Vaak kun je eerder of later met pensioen gaan dan de pensioenleeftijd.
 

Heb je zelf geld gespaard? Dan bepaal je vaak zelf wanneer en hoe je het bedrag krijgt. Dat kan ook afhankelijk zijn van de polisvoorwaarden. 

Hoeveel pensioen krijg ik?

Hoeveel pensioen je in totaal krijgt, dat verschilt per persoon.

De hoogte van je AOW, hangt onder andere af of je alleen woont of dat je bent getrouwd of samenwoont. Hoeveel je AOW is, zie je op de site van de SVB.

Hoeveel pensioen je via jouw werkgever hebt opgebouwd, heeft onder meer te maken met hoeveel uur je hebt gewerkt, hoe hoog je salaris was en wanneer je stopt met werken. Ook hangt het af van het resultaat van de beleggingen.

De hoogte van het extra pensioen waar je zelf voor zorgt, is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je zelf inlegt om te sparen of het resultaat van beleggingen. 

Heb ik straks genoeg pensioen?

Wat genoeg pensioen is, verschilt per persoon.

Je kunt alvast bekijken hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd via je werkgever. En hoeveel AOW je straks krijgt. Zo weet je wat je naar verwachting krijgt als je met pensioen gaat. 

Wat verwacht je tijdens je pensioen uit te geven? Heb je dan genoeg aan je AOW en het pensioen wat je via je werkgever hebt opgebouwd? Het is goed om daar nu alvast over na te denken.

PensioenoverzichtWil je inzicht hebben in je al opgebouwde pensioen en het verwachte pensioenbedrag na pensionering? Log dan met je DigiD in op www.mijnpensioenoverzicht.nl.